PESANAN BUAT SUAMI – Oleh Dato’ Dr Hj Mohd Fadzilah Kamsah

Posted in Uncategorized on September 4, 2010 by ainul anhar salim

1. Selalu menghargai usaha dan penat-lelah isteri, terutama isteri yang bekerja dan sama-sama terpaksa menanggung hutang suami.

My comment : Sangat bersetuju. Kalau tak nak tolong ringankan beban isteri di rumah,  jangan bagi isteri bekerja dan pastikan anda mampu menafkahi keluarga anda.

2. Bila isteri bercakap, pandanglah mukanya dan buka telinga luas-luas. Biar apa yang dikatakannya masuk telinga kanan dan tersumbat di telinga kiri. Sambil tu otak suami kenalah memproses informasi yang diterima daripada isteri dengan bijak serta prihatin.

My comment : Ini tidak, waktu bercinta-cintun dulu saja, bila sang kekasih hati bercakap walaupun yang tak berfaedah atau memboringkan, sanggup mendengar dengan mata memandang dengan romantis sekali…aduhaiii…

3. Jangan sekali-kali membandingkan masakan isteri atau cara isteri menghias rumah dengan mak anda kecuali masakan/cara menghias isteri anda lebih baik dan canggih dari emak anda..

My comment : Memang tak baik membanding-bandingkan…

4. Jangan demand sex sekiranya isteri tak ada mood atau letih. Agama suruh kahwin bukan semata-mata untuk penuhi nafsu syahwat saja.

5. Kalau pasangan dah ada anak, sama-samalah menjaga anak. Benih dari awak juga.. Ada suami, isteri sedang makan disuruh cebok kencing n berak anak sedangkan suami duduk tersandar kekenyangan macam maharaja.

6. Jangan sekali-kali duduk tersandar depan TV atau relax-relax sedangkan isteri bila balik dari kerja, buka saja kasut terus masuk dapur, memasak, mengemas, membasuh, kejar anak dsbnya. Berbulu mata dan sayu hati isteri bila kami tak cukup tangan nak menguruskan rumahtangga sedangkan suami lepas tangan.

My comment : Apa guna kudrat lebih Allah bagi kat lelaki kalau tak nak pakai? Jangan bagi alasan “Kerja saya kat luar rumah lebih penat dari awak yang duduk kat rumah je..” Cuba isteri takde kat rumah sehari pun cukup, rumah pasti tunggang langgang dan anda juga akan pening kepala! Apa lagi untuk suami yang nak isterinya juga turut bekerja menafkahi keluarga, please do not take advantage! Pantang betul bila ada suami yang cakap, itu memang tanggungjawab isteri, jadi isteri yang bekerja boleh cakap balik,  “Itu kan tanggungjawab abaaaaaangggggg, jadi kite tak perlu kerja yerrrrr…” Pastinya dengan nada yang ‘lembut’ dan ‘sopan’…

7. Sekiranya suami makan dahulu, tinggalkan sedikit lauk utk isteri. Jangan bedal semua sampai turn isteri yang tinggal cuma ekor ikan sekerat, janggut sotong dan ekor taugeh.

My comment ” Ade ke manusia macam ni kat dunia ni? Astagfirullah..

8. Kalau nak ajak member bertandang ke rumah, beritau isteri dulu, kalau boleh sehari-dua in advance. Jadi bolehlah dia memasak yang best-best dan mengemas rumah cantik-cantik. Bayangkan perasaan isteri kalau tetamu datang terpacak sedangkan kain-baju masih berlonggok belum sempat dilipat, permainan anak masih berselerak dan isteri cuma masak mi maggi saja.

My comment : Setuju, ini membabitkan soal maruah isteri dan maruah anda juga! Seorang suami patut memelihara maruah dan keaiban isteri, begiti juga sebaliknya. Lagipun yang hobi suka sepahkan rumah ni siapa?

9. Jangan sekali-kali menyakat isteri tentang saiz badannya yang semakin sihat atau semakin melidi. Tengok body sendiri dalam cermin dulu.

My comment : Kena saling menjaga la kalau sayangkan suami/isteri anda. Janganlah sebelum kawen je nak lawa-lawa, wangi-wangi, lepas kawen macam orang utan. Selain tu, suami kenalah luangkan waktu untuk riadah bersama isteri dan anak-anak juga. Bukannya setiap hari pun. Ini tidak, ada suami lepas kawen seolah-olah rindukan kembali zaman single dulu, asyik main dengan kawan saja. Isteri dibiarkan kat rumah. Alasannya sangat bernas – “Cuci pinggan, basuh baju, berus toilet kan kira exercise jugak! Keluar peluh jugak apa..”  Biadap betul!

10. Jangan kentut depan isteri. Masa bercinta dulu kenapa boleh control kentut?

My comment : Depan mak  yang bela hangpa dari kecik pun hangpa malu nak kentut, rendah sangatkah nilai kami para isteri di depan mata anda? Anyway, kalau hangpa tak kisah isteri hangpa kentut depan hangpa, kira okey la. Tapi kalau isteri redha pun lagi okey, dapat kumpul pahala. Ingat Allah tak kira ka…

11. Hormatilah ibu-bapa dan kaum keluarga isteri walaupun anda cuma main wayang, bodek mereka masa nak mengurat isteri anda dulu. Jangan sekali mencaci mereka walaupun secara bergurau.

12. Jangan kedekut dengan isteri serta keperluan rumahtangga.

13. Jagalah maruah anda sebagai suami dan lelaki. Selagi boleh, jangan bebankan isteri dengan masaalah kewangan anda. Selalunya perempuan ni, semakin suami “degil” tak nak minta pertolongan, selagi itulah dia rela nak tolong.

14. Jangan bersepah dan bersikap pengotor. Dah buka baju, letakkan dalam bakul baju kotor, dah guna cungkil gigi, buanglah dalam bakul sampah, bila dah guna ubat gigi bubuh balik penutupnya, dah ambil sesuatu barang simpan balik ditempat asal, dah berak flush. Susah sangat ke nak buat macam tu? Semua nak kena ajar ke?

My comment : Isk, isk, macam budak kecik. Macam mana isteri tak jadi suka menbebel? Dekat anak kena pesan, kat ayah dia pun kena dok pesan lagi?

15. Rajin-rajinlah bertanya isteri kalau dia perlukan bantuan anda dengan kerja rumah/menjaga anak. Tapi jangan tanya dua tahun sekali. Jangan tunjuk rajin bila ada tetamu di rumah saja.

16. Hormatilah isteri anda sebagaimana anda mahu dihormati. Isteri pun manusia. Allah berikan banyak keistimewaan kepada para isteri tapi diputar-belitkan tafsirannya oleh orang lelaki untuk kepentingan diri sendiri.

My comment : Enough saying, putau belit melilit…

17.. Jangan main kayu tiga dengan perempuan lain. Main lain lagi tak boleh. Kalau isteri awak yang buat, tentu awak tak boleh tolerate, jadi mengapa isteri awak kena tolerate kalau awak buat?

My comment : Ada suami yang bila bercakap dengan perempuan lain, bukan main lembut, dengan lawak jenaka dan senyum sampai nampak lesung pipit tapi dengan isteri, punyalah kasar. Becitu juga sebaliknya isteri yang bercakap lemah longlai gemalai dengan lelaki bukan mahram tapi dengan suami macam haram.

18. Kalau tak menyukai sikap atau perbuatan isteri, tegurlah secara baik, jangan asyik nak menengking aja. Kalau awak sakit nak mati nanti, siapa yang kena jaga awak? Bai jual roti? Apek jual sayur? Jiran sebelah rumah awak?

19. Kalau isteri nampak tak sihat, cepat-cepatlah bawa jumpa doktor. Tunjuklah anda mengambil berat tentang dirinya.

20. Berbincanglah dengan isteri sebelum sesuatu keputusan dibuat. Walaupun suami megah ada kuasa veto, tak jadi bapok kalau pendapat isteri diambil kira. Pokok pangkalnya ialah timbangrasa dan saling menghargai. Cubalah ketepikan ego yang keterlaluan. Bukannya laku bila dah mati nanti.

My comment : Ada suami yang menggunakan kuasa veto sewaktu menonton tv. Isteri kena buat kerja lain kalau tak nak tengok sekali. Bukan hak isteri untuk rileks2 ni.. =l

Walaupun isteri bukanlah yang membuat keputusan, tunjukkanlah sikit anda menghargainya dengan meminta dan mendengar opinion dia jugak. Isteri akan sangat gembira bla anda tunjuk anda menghargai peranannya. Bukankah suami isteri itu saling melengkapi…

21. Dalami agama dan bimbinglah anak isteri dengan ikhlas seperti yang dituntut agama. Ingat, kalau seorang suami masuk syurga, besar kemungkinan isteri pun masuk syurga. Kalau suami masuk neraka belum tentu isteri juga masuk neraka. Kalau isteri masuk neraka, besar kemungkinan suami juga masuk NERAKA tapi kalau isteri masuk syurga belum tentu suami pun masuk syurga.Ini bukan rekaan saya tapi saya dengar dari seorang ustaz.

22. Berusahalah dengan ikhlas untuk mempertahankan keharmonian rumahtangga. Jangan buat apa yang isteri tak suka. Percayalah, kalau suami buat baik sekali dengan isteri, isteri balas sepuluh kali

23. Jangan buat donno kalau isteri merajuk atau berkecil hati. Kalau perlu minta maaf, minta maaf, kalau perlu dipujuk, pujuk. Hati orang pompuan ni sensitif. Kalau kami rasa suami tak ambil kisah, perasaan bagai dihiris-hiris. Perkara yang dipandang remeh oleh suami boleh menjadi kanser kepada isteri. Kepada para suami khususnya dan kaum lelaki amnya, janganlah dianggap masalah hati dan perasaan orang perempuan ni enteng sahaja.

Allah s.w.t. berfirman, “Dan ketahuilah bahawasanya Allah mengetahui apa yang didalam hatimu, sebab itu berhati-hatilah dengan Tuhan”

My comment ” No offence guys, bukakan minda, lapangkan dada, ikhlaskan hati…mana yang terasa, perbaikilah, mana yang sudah melaksanakannya, syukur alhamdulillah. Ketahuilah kami para isteri juga dahagakan nasihat dan bimbingan dari kalian…wallahua’lam…

Father n Son (Yusof Islam a.k.a Cat Steven)

Posted in Uncategorized, videos on January 28, 2010 by ainul anhar salim

…I love the new versiOn…=)

Open Your Eyes

Posted in videos on January 12, 2010 by ainul anhar salim

Quotes (1)

Posted in Uncategorized on January 6, 2010 by ainul anhar salim

“A man’s brain has a more difficult time shifting from thinking to feeling than a women’s brain does…”

Beautifulsong (4)

Posted in Lyrics on December 19, 2009 by ainul anhar salim

Insha Allah

Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can’t see which way to go
Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side

Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way

Everytime you can make one more mistake
You feel you can’t repent
And that its way too late
Your’re so confused, wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame

Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way

Turn to Allah
He’s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
OOO Ya Allah
Guide my steps don’t let me go astray
You’re the only one that showed me the way,
Showed me the way x2
Insha Allah x3
Insya Allah we’ll find the way

Maher Zain

A PEARL IN IT’S SHELL…

Posted in Uncategorized on December 19, 2009 by ainul anhar salim

…Enough saying…

Beautifulsong (3)

Posted in Lyrics on December 19, 2009 by ainul anhar salim


For The Rest Of my Life

I praise Allah for sending me you my love
You found me home and sail with me
And I`m here with you
Now let me let you know
You`ve opened my heart
I was always thinking that love was wrong
But everything was changed when you came along
OOOOO
And theres a couple words I want to say
Chorus:
For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you.loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I…I`ll be there for you

I know that deep in my heart
I feel so blessed when I think of you
And I ask Allah to bless all we do
You`re my wife and my friend and my strength
And I pray we`re together eternally
Now I find myself so strong
Everything changed when you came along
OOOO
And theres a couple word I want to say
*Repeat Chorus
I know that deep in my heart now that you`re here
Infront of me I strongly feel love
And I have no doubt
And I`m singing loud that I`ll love you eternally

Repeat Chorus
I know that deep in my heart..

Maher Zain

One sweet day…

Babah : Lagu ni Babah dedicate untuk Ain..